In de Marge - Museum dr. Guislan

Op 21 augustus ben ik met de trein naar Gent gereisd om een bezoek te brengen aan het Museum dr. Guislan www.museumdrguislain.be om de tentoonstelling  "In de marge", Belgische documentaire fotografie te zien.


Het Museum Dr. Guislain staat deze zomer volledig in het teken van de fotografie. Dat wekt geen verwondering. Van bij het begin heeft de psychiatrie immers een bijzondere relatie met fotografie. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw laten psychiaters hun patiënten fotograferen. Ze zien de patiënt als een wetenschappelijk ‘object’, met de foto’s kunnen ze de geestesziek(t)e beter registreren, observeren en behandelen. Honderd jaar later nemen documentairefotografen het roer over en tonen de patiënt net als een subject met rechten, met een verhaal.

In de marge is een topselectie van 22 Belgische documentaire fotografen (zie hieronder) die zich op de een of andere manier inschrijven in deze geschiedenis en de ‘andere kant’ van het bestaan aan het licht brengen: het afwijkende, het delinquente, het buitengewone, het onopgemerkte, het ordinaire. ‘In de marge’ slaat zowel op de fotograaf zelf die in de kantlijn opereert, die op een ‘andere’, eigenzinnige manier met fotografie bezig is, als op de inhoud van zijn werk.

Op de tentoonstelling is werk te zien van vier Belgische Magnumfotografen: Carl De Keyzer, Harry Gruyaert, Martine Franck en John Vink. Verder zijn er veel beelden te zien van mijn favoriete fotograaf Stephen Vanfleteren.

Stephan Vanfleteren is een geboren reportagefotograaf, hij volgt de bewegende wereld. In dit geval is het Etienne. Stephan Vanfleteren: "Iedere dag van de week volg ik hem om op diezelfde plaatsen te fotograferen. Etienne gaat van zijn huis in stad Gent (hij zit in een programma van begeleid wonen) naar zijn duiventil in het Guislaininstituut.
Foto Stephan Vanfleteren
Daar voedert hij zijn 29 duiven en keert dan tevreden huiswaarts. Dit al iedere dag van de week, winter en zomer gedurende meer dan 10 jaren (sommige beweren al meer dan twintig jaar)".
Etienne draagt twee tassen, zijn armen hangen wat door, daardoor krijgt hij hoge schouders. De zon zit hoog en ze schijnt. Toch heeft hij een hoed op en een zwarte jas. Hij is beschut, door zijn houding, door zijn kledij, in de cocon van zijn eigen, gestructureerd bestaan. 
De vele kleine en bijna dezelfde foto's in zwart wit zijn werkelijk prachtig om te zien, het verhaal zo puur, zo echt. (zie hieronder)


Hieronder wat foto's die een indruk geven  van de tentoonstelling.


In de Marge - Museum dr Guislan Gent

In de Marge - Museum dr Guislan Gent

In de Marge - Museum dr Guislan Gent
In de Marge - Museum dr Guislan Gent

In de Marge - Museum dr Guislan Gent

Naast deze tentoonstelling was er nog een algemene tentoonstelling over de geschiedenis van de Psychiatrie. Op deze tentoonstelling hangen ook veel foto's van Stephen vanfleteren en eveneens de serie Etienne.  Ook van deze tentoonstelling een aantal foto's gemaakt;

Museum dr Guislan Gent

Museum dr Guislan Gent

Museum dr Guislan Gent

Museum dr Guislan Gent

Museum dr Guislan Gent- Etienne door Stephen Vanfleteren

Museum dr Guislan Gent - fotografie Stephen Vanfleteren

Museum dr Guislan Gent - fotografie Stephen Vanfleteren
Het was zeer de moeite waard om deze tentoonstelling in Gent te bezoeken. Na het bezoek nog wat door de stad gelopen met de vele oude gebouwen en toeristen.  Een stad om zeker nog eens naar terug te gaan om een stadswandeling te maken en foto's te maken van de stad Gent zelf.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie