Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter


Aller retour
Vandaag prachtige exposities gezien op Aller Retour in het Belgische Kortrijk.  Had de expositie al eerder als wens maar de afstand van 250 kilometer met mijn barrel zag ik niet zitten, een treinreis zou ruim 5 uur enkele reis duren.  2 andere clubleden van www.fotoclubwijchen.nl waren eveneens enthousiast om te gaan en dus reden we deze zaterdag met drieën in de auto naar het 250 kilometer verderop liggende Kortrijk in België.
Tegen de klok van 11 uur net voor de expositie in de Budafabriek openging kwamen we aan. De expositie http://www.kortrijk.be/allerretour toont het werk van 3 fotografen elk uit een andere generatie.  Stephen Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke DePoorter.

Het loden boek
Het meest nieuwsgierig was ik naar het werk van Stephen Vanfleteren "Facades Vitrines".  Vlak voor de expositie van start ging zag ik het unieke boek van Stephen Vanfleteren op zijn website wat bestelbaar voor 150 Euro, na de voorintekening zou de prijs 190 euro zijn.  Aangezien ik het werk van deze fotograaf enorm waardeer en nieuwsgierig was naar het nieuwe werk heb ik het loden boek besteld voor 150 Euro. Het boek verscheen in een oplage van 666 stuks en maakt onderdeel uit van de expositie. Het plan was dat zodra een boek verkocht zou worden deze uit de installatie gehaald zou worden om hier de aftakeling te laten zien. Alle 666 boeken waren binnen 2 dagen uitverkocht waarop besloten is om de boeken tot aan het einde van de expositie 9 juni te laten zitten. Voor mij betekent dit dat ik mijn boek na 9 juni ga ontvangen.

Het loden boek Facades vitrines van Stephen Vanfleteren

De muur met boeken Facades vitrines van Stephen Vanfleteren

De muur en expositie Facades vitrines van Stephen Vanfleteren 
De exposities in de Budafabriek zijn ruim opgezet en je hebt als bezoeker alle ruimte om de werken goed te kunnen bekijken. Als eerste bekijken we de exposities van Carl de Keyzer die in 2 verschillende zalen is te zien. In de eerste zaal een expositie van Carl de Keyzer.

Carl de Keyzer
Carl De Keyzer (Kortrijk, 1958) is lid van het gerenommeerde collectief Magnum en auteur van succesvolle fotoboeken als God Inc, Congo (belge) en Trinity. Hij geldt vandaag als één van de meest geïnformeerde en technisch virtuoze fotografen! Samen met het team Digital Arts & Entertainment van Howest Kortrijk onderzoekt Carl de grenzen van de fotografische realiteit op beelden uit de beklijvende reeks Moments before the flood. De samenwerking tussen een topfotograaf, de studenten en docenten van de befaamde game-afdeling van Howest Kortrijk is een primeur! Met muziek bij de beelden van David Martijn van Goose.

Prachtig om te zien hoe 2 beelden naast elkaar op elkaar lijken, waarvan er 1 een print is en de ander op het eerste oog exact hetzelfde maar door digitale bewerking, film en realiteit er iets ontstaat wat je als toeschouwer nieuwsgierig maakt. Wat is nu een foto, film of enkel digitaal bewerkt. Het zijn veelal subtiele details die je aandacht vasthouden fascinerend. Hieronder 1 van deze beelden en de video van hetzelfde beeld wat digitaal bewerkt is.




In de zaal ernaast waren beelden van zijn project "moment before the floods", een mooie verzameling van beelden van kustlijnen met ontzettend veel details en haarscherp. Prachtig.

"moment before the floods" van Carl de Keyzer

"moment before the floods" van Carl de Keyzer
Bieke Depoorter
Bieke Depoorter (Kortrijk, 1986) kreeg internationaal applaus toen ze met haar afstudeerproject 'Ou Menya' de Magnum Expression Award 2010 won. De reeks werd uitgegeven als fotoboek en geëxposeerd in onder meer de Kunsthal Rotterdam en de Sint-Pietersabdij Gent. In Aller Retour zien we foto's van mensen uit Rusland, Amerika en Egypte gefotografeerd in de intimiteit van hun woning en dagelijkse leven.
De drie fotografen visualiseren drie niveaus in onze realiteit: veraf in de landschappen van Carl De Keyzer, iets dichterbij maar nog altijd van buitenaf met de façades van portretfotograaf Vanfleteren tot binnen in de intimiteit van het privé-leven bij Bieke Depoorter.
Was nog niet eerder bekend met deze fotograaf maar wat een prachtig werk. Bijzonder was ook dat er bij geen enkele foto informatie hangt, waar, wanneer de foto gemaakt is en wat de foto vertelt.  De enige tekst is deze in de foto hieronder.
Expositie in Budafabriek Kortrijk - Bieke Depoorter
Het zijn voor mij intieme beelden in bijna geheel afgesloten ruimtes, je kunt dit alleen zien door er onzichtbaar aanwezig te zijn. Je aandacht wordt het beeld ingetrokken, het is herkenbaar in je eigen leven en omgeving, het is alledaags, het pakt je.  Het zijn beelden waar je naar blijft kijken, de techniek is soms ondergeschikt, het gaat voor mij hier echt om de inhoud van het beeld, wat vertelt het mij of wil het mij vertellen. Er is verstilling  maar ook spanning, kortom prachtige beelden om naar te kijken. Kon het dan ook niet laten om het boek Ou Menya, haar afstudeerproject aan de Royal fine arts academie in Gent te kopen.
Enkele foto's die ik gemaakt heb van de expositie met werk van Bieke Depoorter.

Expositie in Budafabriek Kortrijk - Bieke Depoorter

Expositie in Budafabriek Kortrijk - Bieke Depoorter
Expositie in Budafabriek Kortrijk - Bieke Depoorter

Voor de blogsite PhotoQ heeft Bieke een interview gehouden:



Stephen Vanfleteren
Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) is beroemd voor zijn zwart-wit fotografie. Hij werkt onder andere voor De Volkskrant, De Morgen en Vrij Nederland. Hij won met reeksen zoals Belgicum, Portret en Flandrien talrijke nationale en internationale prijzen. In primeur voor Aller Retour presenteert Vanfleteren een nieuwe fotoreeks en boekFaçades & Vitrines. Ze tonen de schoonheid van een neergelaten rolluik, een dichtgemetselde voordeur, een afgebladderde muurschildering, een dichtgetrokken etalagegordijn...  
Een fotografisch tijdsdocument in de traditie van Eugène Atget of Walker Evans.

Facades vitrines van Stephen Vanfleteren


In het begin van de blog schreef ik al over het boek van deze expositie. De muur met boeken werkt als een huis of boek wat je binnenloopt en waar je alle beelden ziet die ook in het boek zitten. Wat als eerste opvalt is dat alle foto's in kleur zijn en er geen enkel portret hangt. Zoals de fotograaf zelf aangeeft een geheim wat nu tentoongesteld is. Op de achterzijde van de  stellage het huis staan een aantal leuke teksten en gedachten bij de foto's. 

Facades vitrines van Stephen Vanfleteren
De manier waarop alle foto's zijn genomen is een element wat je in iedere foto terug ziet. Op de foto's ook geen mens nergens te zien, geen fiets, niets anders dan een gevel van iets wat eerst vol bedrijvigheid is geweest. De consistentie om altijd op een grijze dag de  foto te maken geen schaduw of zonlicht, in ieder foto hetzelfde licht.  Het lijkt alsof de tijd bevroren is, de keuze van verschillende foto's bij elkaar is prachtig gedaan.  Het is heel ander werk dan ik gewend ben van deze fotograaf, maar zeker ook werk wat prachtig is en boeiend om naar te kijken.

Als ik even aan de buitenkant bij de muur sta te wachten is het grappig om te zien dat alle bezoekers bij de muur stil blijven staan, praten over de boeken, het willen aanraken en voelen. Vindt het ontzettend goed bedacht en helemaal passen bij het thema en de sfeer van de expositie. Op de blog van PhotoQ is een video te zien waarin Stephen Vanfleteren vertelt over de expositie. 



Stephan Vanfleteren - Façades & Vitrines from PhotoQ on Vimeo.

Enkele foto's van de expositie:

Facades vitrines van Stephen Vanfleteren

Facades vitrines van Stephen Vanfleteren
Facades vitrines van Stephen Vanfleteren
Na een kleine 4 uur in de Budafabriek hebben we alle mooie indrukken en beelden in ons geheugen opgeslagen,  Mooie momenten en gesprekken over de beelden en beeldinhoud. Ik heb een fantastische dag gehad en samen met Huub en Marina genoten van prachtige werk. Ik kan iedereen aanraden om ondanks de afstand af te reizen naar Kortrijk, het is de moeite waard.  Voor de terugreis van 250 kilometer een een vlaams patatje op de gezellige markt van Kortrijk.

Antoon Tychon

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie