Studio fotografie, reportage flitser, dag van fotografie hollandse hoogte

Tijdens de les over studiofotografie eerst de theorie van de verschillende soorten lampen die je in de studio kunt gebruiken en het meten van licht met een lichtmeter. Aan de orde komen de softbox, soft reflector en de paraplu's. Na uitleg van de werking van de lichtkoppen en de lichtmeter krijgen we de opdracht om 3 verschillende foto's te maken met drie verschillende lampen t.w. de softbox, soft reflector en de aluminium paraplu om op deze manier inzicht te krijgen in de verschillende soorten licht. Telkens mocht er in de opstelling ook maar 1 licht staan. Het gebruik van reflectieschermen was toegestaan om de schaduw partijen op te kunnen lichten. Gezien de ervaring die ik inmiddels in studiofotografie hebt waren de begrippen voor mij herkenbaar.

Met het onderdeel basiskennis photoshop kwam ik tot de constatering dat mijn CS3 versie van photoshop niet de RAW beelden van mijn Canon EOS 5D mark II kan lezen. Blijkt dat dit bewust door adobe wordt gedaan en dat bij het uitkomen van een nieuwe versie van photoshop de RAW converter niet meer wordt geupdate voor de vorige versies. Erg commerciel maar absoluut niet klantvriendelijk, voelt toch een beetje als belazerd door Adobe. Gelukkig kun je door de bestanden om te zetten naar het DNG formaat ze alsnog wel openen in CS3. In ieder geval geen reden om te upgraden naar CS5.

Het bespreken werk vind ik persoonlijk een van de leerzaamste en mooiste onderdelen van de les. Vorige week zijn we de dag gestart met het bespreken van werk, wat een prima keuze is. Je hebt dan alle tijd om de foto's te kunnen bespreken en het werken in kleinere groepen maakt dat er meer aandacht is voor ieders werk. Zelf heb ik een willekeurig aantal foto's laten zien uit mijn opdracht dagboek. Ik heb deze opdracht aangepast en ga er foto's in plaatsen van de wandelingen die ik veel gemaakt heb en nog ga maken. Met de foto's wil het beeld dat Nederland vol is en waar het weer voornamelijk grijs en nat is weerleggen. De foto's (korte reportages) hebben betrekking op wandelingen van station naar station, tijdens de wandelingen heb ik vrijwel altijd mooi en zonnig weer met strakke blauwe luchten of mooi wolken partijen. De foto's van september en oktober laten door de serie's heen het seizoen van zomer naar herft zien.  Het meest lastige zal de keuze van de foto's gaan worden, welke foto's ga ik bij elkaar plaatsen en hoe zorg ik dat het spannend blijft.  De presentatie van de foto's ga ik waarschijnlijk doen in een gedrukte vorm van een fotoboek. Komende week maar eens mee aan de slag gaan.

In deze les voor mij ook herhaling over de reportage flitser. Tijdens de cursussen bij
Fotogram snapte ik nog niet veel van de theorie, nu ik de theorie opnieuw lees en zie besef ik dat ik de begrippen veel beter snap en kan plaatsen welk effect veranderingen in instellingen hebben. De opdracht op zichzelf heb ik niet uitgevoerd. Heb een mede studente geholpen om de opdracht te maken door model te staan.

Vrijdag 1 oktober had ik mij ingeschreven voor de dag van de fotografie ter gelegenheid van 25 jaar hollandse hoogte http://www.25jaarhh.nl/ . Tijdens de dag heb ik aan een 2-tal lezingen deelgenomen. Een lezing verzorgd door Martijn van de Griendt.Martijn van de Griendt is bekend geworden met langlopende projecten over jongeren en zijn werk voor diverse magazines. Martijn vertelt aan de hand van recent werk met welke projecten hij nu bezig is. Erg mooi om te horen hoe hij betrokken is bij de onderwerpen en de mensen die hij fotografeert. Het leven van Hassan en Hoessein waar hij ook een boek van heeft uitgebracht maken zowat permament onderdeel van zijn leven uit. Kortom erg boeiend om naar te luisteren en prachtige foto's. http://www.martijnvandegriendt.nl/  Vind het zeker ook de moeite om deze fotograaf te volgen in zijn projecten.

Martijn van de Griendt


Na de lezing van Martijn was een lezing van Corb!no (Maarten Corbijn) over portret fotografie. Hij  is portretfotograaf en filmmaker. Hij vertelt over zijn werk en ervaringen in het veld. De wereld is in kleur, de mensen zijn dat ook. Maar niet als Corbino naar hen kijkt. Zwartwit ziet hij, diepe, donkere plekken, waaruit alle licht is weggezogen. Bij wijze van contrast zijn er ook lichte, haast witte vlakken, die niet zelden een geometrische vorm lijken te hebben. Al het grijs daartussen kiest voor één van beide uitersten, het neigt naar licht of duisternis. Compromissen worden hier niet gesloten.  Hij vertelt aan de hand van zijn bijdragen aan HP de tijd waar hij wekelijk 2 pagina vult met foto's en een klein gedicht dat hij ook schrijft. Wederom er inspirerend om naar te luisteren. Neem een kijkje op zijn site voor werk hiervan. http://www.corbino.nl/ .


Werk van Maarten Corbijn voor HP de tijd


's avond was er een portfolio viewing door 60 mastersopdrachtgevers, ervaren fotografen of andere keurmeesters. In drie ronden van negen minuten krijg je de gelegenheid om één op één met argumenten onderbouwd feedback te krijgen op foto's uit je port folio. Aangezien ik al laat was met inschrijven had ik niet veel keuze meer in welke masters. Ik heb mijn portfolio laten bekijken door Marieke Dijkman (National Geographic traveller), Roel Sandvoort (Hollandse Hoogte) en Caroline Brugman (ELLE). Caroline beoordeelde vooral mijn portret foto's en vond dat ik vooral mooie foto's maakte en gaf mij als tip om foto's vooral niet te mooi te maken, een minder perfect neergezet beeld maakt een foto veel spannender. Van de hollandse landschapsfoto's geeft ze aan dat de kleurenfoto's sterker zijn dat de zwart wit foto's. 
Marieke bladert mijn portfolio map door en vind de foto van het jongetje in de Ger in Mongolie erg goed en vertelt vooral een verhaal over National Geographic en de fotografen die ze daarbij zoeken. Foto's moeten altijd in het buitenland gemaakt zijn en als ze naar mijn foto's kijkt dan moeten foto's vooral kleurrijker zijn. Als laatste heeft Roel naar mijn foto's gekeken en stelde mij de vraag waarom ik de foto's gemaakt heb van de modellen, wat wil je ermee? Goede vraag!  Hij gaf mij de tip om eens te kijken of ik belangrijke/ bekende personen kan fotograferen waar je maar enkele minuten de tijd voor krijgt om het beste portret te maken. Hmm, een leuke uitdaging, wie weet.


Portfolio vieuwing tijdens dag van fotografie Hollandse Hoogte






Leuk om te zien waren ook de foto's in de darkroom, Foto's die het daglicht niet verdragen, afkomstig uit de virtuele kelders van het Hollandse Hoogte-archief. Grappige foto's, pornografische foto's en veel foto's van leed uit oorlogs gebieden.








Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie