Fotomuseum Antwerpen en Huis Marseille Amsterdam

FOMU Antwerpen

Vorig weekend en dit weekend heb ik 2 museums  bezocht.  De eerste het fotomuseum in Antwerpen waar de expositie van Peter Lindbergh verrassend mooi was. Prachtige zwart wit portretten in een enorm groot formaat geprint en gepresenteerd. Een lust om naar te kijken.  In een aparte ruimte draait een video van de fotograaf waarin je kunt zien hoe zijn beelden tot stand komen.  Veel beelden worden enigszins in een concept voorbereid maar het maken van de beelden gebeurt ook erg impulsief. Van een plan worden tientallen foto's achter elkaar gemaakt. In de expositie liggen ook vele contactbladen met foto's die vlak achter elkaar gemaakt zijn. Enkele hiervan zijn aangemerkt als mogelijk beeld voor afdruk.

Een video van de VRT over de expositie in het FOMU http://www.atv.be/item/tentoonstelling-topmodellen

Over de fotograaf Peter Lindbergh: 
De internationaal geprezen fotograaf Peter Lindbergh (DE, °1944) heeft het modelandschap de voorbije 25 jaar mee bepaald. Hij breekt radicaal met de traditie van de afstandelijke modefotografie. Zijn melancholische beelden werpen een blik op de innerlijke essentie van topmodellen als Linda Evangelista, Tatjana Patitz of Kate Moss. Hij gaat op zoek naar de kwetsbare persoon achter de cultus, en toont ons dat echte schoonheid niet perfect is. Het FoMu toont de reeksen Berlin, die hij in 2009 voor het magazine Vogue maakte en A Selection by Klaus Honnef uit 2010, een unieke combinatie van zijn wereldberoemde beelden en recenter werk. 

Hieronder enkele foto's van de fotograaf die ook in de expositie te zien zijn.

Kate Moss door fotograaf Peter Lindbergh

Fotograaf Peter Lindbergh

Fotograaf Peter Lindbergh

Naast deze expositie een expositie van de fotograaf Frank Philippi met veel werk dat uit de vorige eeuw wat een prachtig tijdsbeeld laat zien.
Deze  onlangs overleden Belgische fotograaf Frank Philippi (1921-2010) zette samen met enkele tijdgenoten de naoorlogse fotografie in België op de kaart. Philippi beoefende alle fotografische genres. Hij koos hierbij doelbewust voor een pure, esthetische benadering. Mode, de auto, de jukebox en Expo '58 komen vaak terug in zijn werk. Zijn speelse en bekoorlijke beelden geven de vernieuwing en de geest van de jaren 1950 tot 1970 treffend weer. Het FoMu bewaart Philippi’s archief uit de periode 1948-1970 en presenteert nu een unieke overzichtstentoonstelling van zijn veelzijdig oeuvre.






Huis Marseille


Dit weekend een bezoek aan Huis Marseille in Amsterdam waar ik naar toe ging voor de expositie van Siebe Swart getiteld Land van lucht en water.  Prachtige beelden met veel groen en water vanuit de lucht genomen. Mooi om te zien hoe de invloed van mens en de natuur samen gaan in prachtige lijnen in het land afgebakend door water.


Een helikoptervlucht over ‘De best beveiligde delta ter wereld’
Luchtfoto’s die even helder als abstract zijn, landschap dat omringd is door - en dooraderd is met - water
Een waterlandschap In een reeks bijzondere luchtfoto’s die even helder als abstract zijn, ontraadselt Siebe Swart alle onderliggende geheimen van het Hollandse landschap. Op zijn foto’s kronkelen dijken als lijnen in een hardgroen vlak of slingeren ze als lussen door een spectrum van blauwtinten. Vanuit de lucht worden sluizen popperige blokjes en wadden geheimzinnig glinsterende materie. Donkere poelen met water ogen als schietgaten in de grond. Swart fotografeert kwelders en slikken, 'wielen’, stroomgaten, overlaten en uiterwaarden. Het zijn termen die voor niet ingewijden even hermetisch zijn als de beelden die ervan gemaakt worden. De plekken,  met namen als Tiengemeten, Keent of  Geldersche Poort, zijn ook zeker niet bij iedereen bekend. Siebe Swart richt zijn camera namelijk niet op de grootstedelijke, maar op de kwetsbare plekken van Nederland. Plekken die de littekens bergen van vroegere watersnoden, of plekken waar de fragiele balans tussen land en water dagelijks de hoofdrol speelt. De foto’s van Siebe Swart leggen de pracht van een landschap vast dat omringd is door en dooraderd is met water, waarmee het zich in een voortdurende omarming bevindt.
Het boek lage land dat bij de expositie te koop werd aangeboden is helemaal uitverkocht. Ik krijg de tip dat boekhandel Atheneum in Amsterdam er waarschijnlijk nog een enkele heeft. Na mijn museumbezoek hier even binnen en inderdaad er liggen er nog 3 van de 350 die gedrukt zijn.  Een bijzonder boek op A3 formaat met de prachtige foto's die op de expositie te zien zijn. WOW.  http://www.siebeswart.nl/
Cover van het boek van Siebe Swart

Fotograaf Siebe Swart

Fotograaf Siebe Swart


Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie