Antoine D'agata - Fotomuseum Den Haag en Julian Germain in het Nederlands fotomuseum Rotterdam

http://www.guillaumefotography.nl

Vandaag naar het Nederlands fotomuseum Rotterdam en het fotomuseum in Den Haag geweest. In Rotterdam wilde ik de expositie van Julian Germain - The Future is Ours, Classroom Portraits 2004-2012 bezoeken en in het Fotomuseum Den Haag de expositie van Antoine D'agata - Anticorps.

Antoine D'agata - Anticorps.

Het werk van de fotograaf Antoine D'Agata gaat over zelfdestructie en extase, de dag en de nacht. Hij beheerst de kunst om de confrontatie op te zoeken, zich bloot te geven en deel uit te maken van zijn beelden. Een grote overzichtstentoonstelling over zijn werk in het Fotomuseum Den Haag welke ik vandaag bezocht.



Fotograaf Antoine D'agata

Fotograaf Antoine D'agata

Antoine D'Agata werd geboren in 1961 in Marseille. Ruim twintig jaar later verhuist hij naar New York. Daar volgt hij fotografiecursussen aan het International Centre of Photography (ICP) en raakt bevriend met de fotografen Nan Goldin en Larry Clark. Sinds 2004 werkt hij voor het internationale fotoagentschap Magnum Photos en leidt hij een nomadenbestaan zonder vaste woonplaats. Hij reist van plek naar plek, logeert in hotels en bij vrienden.

Expositie in Fotomuseum Den Haag - Antoine D'agata

De tentoonstelling Antoine D'Agata. Anticorps is de wereldpremière van een geslaagde overzichtstentoonstelling van het werk van D'Agata. De tentoonstelling bevat intieme en extreme beelden van de fotograaf en de prostituees waarmee hij leeft en drugs gebruikt. Daarnaast is ook werk te zien van een andere kant van de zelfkant van de maatschappij, die van conflicten in het Midden-Oosten. De tentoonstelling is van 26 mei tot 2 september te zien in het Fotomuseum Den Haag.


Expositie in Fotomuseum Den Haag - Antoine D'agata
Niet eerder heb ik zulke beelden gezien op een expositie in een museum, het is even wennen. Een enkel beeld is gewoon niet prettig om naar te kijken, andere beelden zijn juist weer prachtig door lust, extase of emotie. Bijna alle beelden van de nacht die er hangen zijn onscherp en laten je als kijker zelf bepalen wat je ziet of denkt te zien. Overall prachtig werk om te zien waar je naar blijft kijken. Zijn nieuwe boek Ice heb ik gekocht als mooie herinnering aan de expositie en mooie aanvulling op mijn collectie fotoboeken.
Een expositie die ik iedere fotograaf of beelden liefhebber kan aanraden, hieronder nog een paar foto's die ik gemaakt hebt van de expositie.  Komende week op school geef ik een presentatie van deze fotograaf. Amazing
Expositie in Fotomuseum Den Haag - Antoine D'agata


Expositie in Fotomuseum Den Haag - Antoine D'agata


Julian Germain - The Future is Ours

In de tentoonstelling The Future is Ours – Classroom Portraits 2004-2012 zijn ruim 100 klassenportretten uit zeker 20 verschillende landen te zien. De tentoontelling geeft een prachtig beeld van de overeenkomsten en verschillen in het hedendaagse onderwijs in vele landen, culturen en sociale klassen. En hoe verschillend de omgeving van de klaslokalen ook is, het onderwerp is voor iedereen herkenbaar en roept herinneringen op aan de eigen jeugd, de klasgenoten van toen en de vraag wat er van hen is geworden. Indirect ligt ook de toekomst in Germains foto’s. Honderden kinderen en tieners kijken ons aan. We worden geconfronteerd en uitgedaagd door de samengebalde kracht van hun blik. 
Wat brengt de toekomst hen? Wat zijn hun dromen, verwachtingen en kansen? 


                



In de video hierboven zie je een van de projecten waarin de kinderen van iedere klas gevraagd worden om zo stil mogelijk te zitten en zich te concentreren. De fotograaf gebruikt sluitertijden van rond de seconde en daarvoor is het vereist om stil te zitten.
Prachtige expositie van totaal verschillende klassen in een even zo grote diversiteit van culturen. Velen met een schooluniform in som armoedige gebouwtjes en andere klassen in eigen kleiding in nette lokalen.  Klassen met alleen meisjes of jongens en klassen met jongens en meisjes. Mooi om te zien hoe de fotograaf een doordacht maar ook weer simpel concept in zoveel verschillende landen op gelijke wijze een klasse foto maakt.  Bij een tal van foto's is ook een lijst gemaakt met vragen die de fotograaf aan de kinderen stelde, de ene keer grappige vragen en de andere keer serieuze vragen, leuk om te lezen en mooi om de verschillen hierin te zien tussen jongens en meisjes en de verschillende landen. Voor mij een expositie waar ik van genoten heb en het boek dat bij de expositie hoort gesigneerd door de fotograaf gekocht als herinnering en toevoeging voor mijn fotoboeken verzameling.

Enkele foto's van Julian Germain in het Fotomuseum  


Fotograaf Julian Germain

Fotograaf Julian Germain

Fotograaf Julian Germain



,,

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie