Huis van Marseille - FOAM - Joods Historisch Museum

Afgelopen zondag een dagje Amsterdam om een aantal foto exposities te bezoeken. Ik start bij Huis van Marseille om de expositie van Scarlett Hooft Graafland met Soft Horizons.

De kunstenares Scarlett Hooft Graafland is beeldhouwster en fotografe. Op de eerste, grote solotentoonstelling van haar werk in Huis Marseille, toont zij de foto’s die zij maakte in extreme landschappen, in China en op de zoutvlakten van Bolivia, de sneeuwgebieden van noord Canada en de lavavelden van IJsland. Dat doet zij subtiel en met behulp van ‘zachte middelen’ als balletjes, ballonnen, vloeistoffen of pigmenten. In combinatie met onverwachte elementen krijgt een landschap een enigszins andere dimensie. Twee blote beentjes steken uit onder een ijsberenhuid in de ijzige kou van de poolstreek, krullen zich rond de stam van een enorme Boliviaanse cactus, of liggen boven op het puntdak van een klein huisje midden in een lavaveld op IJsland. Vervreemdende effecten worden ook bereikt door het werken met kleur: een iglo gemaakt van ijs gekleurd met oranjerode limonade, een tapijt van paprikapoeder op de uitgestrekte zoutvelden. Er zijn werken die knipogen naar de kunstgeschiedenis: Boliviaanse hoedjes aan visdraad gespannen boven een geiser doen denken aan Magritte, ballonnen die op het water drijven aan een vederlichte `Spiral Jetty’, een sneeuwpiramide met touw omwikkeld is bijna `Arte Povera’. 
Stuk voor stuk prachtige beelden die je aandacht blijven trekken. Van deze prachtige beelden kun je ook een boek kopen bij Huis van Marseille. Een echte aanrader.  Van de rode iglo is op een scherm een video te zien van de 'making of' , wat een karwei onder extreme omstandigheden, met een verbluffend resultaat.
Foto Scarlett Hooft Graafland


Foto Scarlett Hooft Graafland


Foto Scarlett Hooft Graafland

Na Huis van Marseille de keizersgracht verder op naar het FOAM voor de expositie what's next.

Foam viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Foam onder de naam What's Next? een project opgezet dat onderzoek doet naar de toekomst van de fotografie. Gedurende haar jubileumjaar heeft Foam de vraag 'what's next?' op verschillende plekken en aan verschillende mensen gesteld. Wat brengt de toekomst voor de fotografie? Voor fotografen? Voor fotografie-instellingen? Voor Foam? De tentoonstelling The Future of the Photography Museum is sluitstuk van dit onderzoek en van Foams jubileumjaar.
Grappig en inspirerend om te zien hoe 4 verschillende curatoren de verschillende installaties en foto's presenteren via schermen, zelf als bezoeker een rol spelen in het beeld, met een digitale camera een foto van jezelf maken en direct op facebook uploaden of wandelen door een berg van foto's die gedurende 24 voor publiek openbaar op internet geplaatst zijn.  Iedereen inclusief ikzelf die deze ruimte in komt zie je verbaasd kijken en de meeste lachend door het bijzondere van de presentatie. Hieronder een foto de ik er van gemaakt heb.
Presenting volgens Erik Kessels
Verder bij informing een aantal pakkende teksten die je aan zetten tot nadenken over het beroep fotograaf en de ontwikkeling van fotografie in de komende jaren. 'Iedereen fotograaf'.
Teksten expositie What's Next

Vanuit het FOAM naar het Joods Historisch Museum (www.jhm.nl) voor een foto expositie van Saul Leiter.  De Amerikaanse fotograaf en schilder Saul Leiter (1923) is zonder twijfel een van de meest opmerkelijke fotografen van de afgelopen 60 jaar. In de Verenigde Staten en Europa maakt hij nu vooral furore met zijn unieke, schilderachtige kleurenfoto's van het straatleven van New York in de jaren veertig en vijftig. Te midden van de stadse drukte legde hij verstilde momenten van alledaagse schoonheid vast in poëtische, soms bijna abstracte composities van reflecties en schaduwen. In het Joods Historisch Museum is het werk van deze pionier van de kleurenfotografie nu te zien als retrospectief en toont naast zijn vroege kleurenfoto's ook straatfotografie in zwart-wit, schilderingen en mode foto's. Naast de foto's is er ook een interview op een groot scherm te zien met de fotograaf.  Prachtig om te horen hoe de man omging met fotografie en hoe bescheiden zijn leven was en is. Met recht een opmerkelijk man.  Hieronder enkele foto's van Saul Leiter uit de tentoonstelling New York Reflections.
Foto Saul Leiter


Foto Saul Leiter


Foto Saul Leiter
Bij de tentoonstelling is ook het boek early color met zijn prachtige foto's als 3e druk uitgebracht. Heb het boek gekocht om later de mooie beelden nog eens terug te zien. Mooi en inspirerend.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie