Fotomuseum - Fotofestival aan de maas

Van 3 t/m 6 november was het fotofestival aan de maas in het Las Palmas gebouw waar ook het Nederlands fotomuseum is gevestigd.
Als eerste heb ik de expositie van Eugene Atget bekeken.



Deze grootse, internationaal reizende tentoonstelling brengt voor het eerst ruim 200 foto’s van de Franse fotograaf Eugène Atget (1857 – 1927) naar Nederland. Atget fotografeerde rond 1900 in Parijs op plaatsen waar de stad nog niet door afbraak en modernisering was aangetast. Het beeld van het oude Parijs dat uit de foto’s van Atget oprijst is uniek, zowel in detaillering als in sfeer, die romantisch en surreëel tegelijk is.


Atget behoort als fotograaf tot de internationale top en hij wordt met terugwerkende kracht gezien als de grondlegger van de documentaire fotografie. Zijn werk inspireerde talloze andere grote fotografen en beeldend kunstenaars, zoals Walker Evans en Man Ray, en de surrealisten zagen hem als belangrijke voorloper. De naam Atget komt in ieder geschiedenisboek over fotografie voor. 


Klik op de video hieronder voor beelden van de fotograaf.


Het was leuk om gedateerde foto's te zien van het oude Parijs. Geeft ook aan hoe je met lege foto's, je ziet geen mens of dier van doorgaans dagelijkse plaatsen toch bijzondere foto's kunt maken.

Expositie Eugen Atget

Expositie Eugen Atget

Op de beneden verdieping van het fotomuseum was een gedeelte ingericht voor de winnaars van Foto nationaal, een wedstrijd van de Fotobond. Hier waren een aantal fotograferen die mij erg aanspraken.  Als eerste de foto's van  Bé Zwart (klik op de naam voor de site) met de foto van een aanlegplank bij ijs op verschillende manieren gefotografeerd. Erg mooi om te zien hoe een simpel voorwerp vanuit verschillende camerastandpunten tot mooie beelden in een serie kan leiden.


Foto's van Bé Zwart


De foto's van Marcel van Balken hadden een zelfde idee. Een oud gebouw wat met prachtig invallende licht op verschillende manieren is gefotografeerd.


Foto's van Marcel van Balken


Als 3e wil ik de foto's van Wim Koerts hier graag vermelden van 2 vrouwen samen in een doosje. Kijk voor de foto's op de  Link naar de fotograaf.


Foto's van Wim Koerts


In het gebouw was dit weekend ook het fotofestival aan de maas wat onder de naam RAW zone de hoofdtentoonstelling omvatte met ruim 75 foto's. Daarnaast waren er nog 22 fotoclubs uit regio zuid-holland zuid van de fotobond die ieder een eigen expositie hielden.  Vond niet alle presentaties er erg aantrekkelijk uit zien maar heb ook voor mijn eigen plaatselijke fotoclub inspiratie opgedaan om de komende tijd samen met eigen clubleden te delen. Een kleine inspiratie van deze tentoonstelling.











Naast de tentoonstelling waren er ook nog een aantal kleine workshops. Het was een leuke middag in het Las Palmas met inspiratie om foto's te gaan maken de komende tijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fotovakschool vs Fotoacademie

Allerretour Kortrijk met Stephan Vanfleteren, Carl de Keyzer en Bieke Depoorter

Portret/stilleven naar voorbeeld - Opdracht Erotiek - Fotoacademie